Comunicarea de sustenabilitate. Importanța mesajelor relevante pentru stakeholderi

Sustenabilitatea și performanțele ESG au devenit un element central al strategiilor de business.  Companiile care își pot dovedi angajamentul față de sustenabilitate vor beneficia foarte mult de pe urma înțelegerii tot mai mari a rolului afacerilor în crearea unei lumi juste și sustenabile.

Dar cum pot companiile să se asigure că eforturile lor autentice nu sunt percepute drept greenwashing? Riscurile afirmațiilor vagi și lipsite de autenticitate

Mesajele de sustenabilitate sunt peste tot. Această omniprezență a dus, la rândul său, la afirmații false sau, în cel mai bun caz, vagi din partea brandurilor. Mesajele de sustenabilitate devin din ce în ce mai vagi și repetitive, fără a transmite informații clare și autentice.

Cantitatea uriașă de mesaje generice de sustenabilitate pe care le-am văzut în ultimii ani a dus la o criză de încredere în comunicarea de sustenabilitate și la creșterea confuziei consumatorilor.

Să luăm ca exemplu cea mai recentă verificare a site-urilor de către Comisia Europenă, un exercițiu care se efectuează în fiecare an pentru a se identifica încălcări ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor pe piețele online. În 2021, pentru prima dată, această analiză a avut ca scop greenwashing-ul – examinarea afirmațiilor ecologice (false) făcute de companii. Sute de site-uri web au fost scanate de Comisia Europeană cu privire la afirmațiile lor ecologice. Rezultatele sunt alarmante:

  • 50% din cazuri nu au furnizat suficiente informații pentru a aprecia acuratețea afirmațiilor
  • 37% dintre afirmații au inclus afirmații vagi, cum ar fi; „conștient”, „ecologic” și „durabil”.
  • 42% dintre afirmații au fost considerate a fi false sau înșelătoare

Aceste rezultate arată cât de important este modul în care vorbim și comunicăm despre impactul și activitatea noastră de sustenabilitate.

Prioritizarea domeniilor relevante de materialitate, aderarea la obiective bazate pe știință și prezentarea lor într-o manieră autentică și reală sunt bazele comunicării de înaltă calitate a sustenabilității. Consumatorii cer acum o cantitate din ce în ce mai mare de date în materie de sustenabilitate bazată pe acțiuni și fapte, deoarece ștacheta pentru angajamentele de sustenabilitate a fost ridicată.

Greenology Consulting oferă o gamă cuprinzătoare de servicii de comunicare și raportare de sustenabilite. Echipa noastră combină expertiza în materie de sustenabilitate cu abilități de scriere și proiectare. Planificăm și executăm campanii de comunicare convingătoare pentru publicul extern și intern pe toate mediile.