În 2015, odată cu adoptarea Acordului de la Paris și a Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, guvernele din întreaga lume au ales o tranziție către o economie verde. Sistemul financiar a fost recunoscut ca un factor esențial pentru această tranziție către o economie circulară, cu emisii scăzute de carbon, mai eficientă din punct de vedere al resurselor și mai durabilă.

Sub imperiul acestui obiectiv, Comisia Europeană a numit un grup de experți la nivel înalt pentru a dezvolta o strategie de finanțare durabilă pentru UE, ținând cont de considerentele de mediu, sociale și de guvernanță. Acest lucru a dus la Planul de Acțiune privind Finanțarea Creșterii Durabile în 2018.

Planul de acțiune a stabilit 10 puncte de acțiune care vizează trei obiective principale și anume:

  • reorientarea fluxurilor de capital către o economie mai durabilă,
  • integrarea sustenabilității în managementul riscurilor,
  • promovarea transparenței și a durabilității în activitățile financiare și economice.

În acest cadru, acțiunea principală a fost crearea unui sistem UE unificat de clasificare, sau taxonomie, pentru a oferi claritate asupra activităților care pot fi considerate durabile. La 17 decembrie 2019, Grupul de experți a convenit asupra textului Regulamentului de taxonomie ca bază legală pentru o taxonomie UE. Ambiția taxonomiei UE este de a oferi securitate juridică, o bază pentru viitoare inițiative legale și un punct de referință pentru economie.

Taxonomia UE este un instrument pentru entități și investitori pentru a identifica dacă o activitate economică este sustenabilă din punct de vedere ecologic.

Pentru a fi sustenabilă din punct de vedere ecologic, o activitate economică (așa cum este identificată de taxonomie) trebuie mai întâi să contribuie în mod substanțial la unul dintre cele șase obiective de mediu. Aceste obiective sunt:

  • atenuarea schimbărilor climatice,
  • adaptarea la schimbările climatice,
  • utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și marine,
  • tranziția la o economie circulară,
  • prevenirea și controlul poluării,
  • protectia si refacerea biodiversitatii si ecosistemelor.

Pe lângă contribuția la un obiectiv, activitatea economică nu trebuie să afecteze în mod semnificativ niciunul dintre celelalte obiective. De asemenea, trebuie să respecte anumite garanții sociale și de guvernanță minime.

Companiile mari (financiare și nefinanciare) din domeniul de aplicare al taxonomiei sunt companii supuse Directivei de Raportare Non-financiară. Exemple sunt marile companii de interes public cu peste 500 de angajați, inclusiv companii listate, bănci și companii de asigurări.

Obiectivul UE de a elimina emisiile nete până în 2050 va necesita investiții uriașe, în mare parte finanțare privată. Taxonomia își propune să facă activitățile cu adevărat ecologice mai vizibile și mai atractive pentru investitori.

Aceste companii vor trebui să dezvăluie cum și în ce măsură activitățile lor sunt aliniate la Taxonomie. Descrierea trebuie să includă proporția din cifra de afaceri, Capex și, atunci când este relevant, Opex, aliniată cu taxonomia.

Cu aceste informații, investitorii vor putea să situeze o companie în raport cu taxonomia UE și să aibă o idee bună despre direcția de dezvoltare a unei companii în acest sens.

Companiile care nu se află în domeniul de aplicare oficial pot decide să publice în mod voluntar informații aliniate cu taxonomia UE.

O înțelegere a taxonomiei UE și a cerințelor de raportare aferente va deveni din ce în ce mai utilă, chiar necesară.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*